Сандвичи с дъх на море и витамин Д


Географското положение на държавите е един от определящите фактори за щастие на хората. Да, това е така, заради количеството светлина и слънчева енергия, без които витамин Д намалява в телата ни.

България със своите близо 6 месеца студен период от октомври до март е в долната половина на тази класация, която Световната Здравна Организация често измерва чрез различни индекси /на щастието, на активен живот навън, на прием на пресни плодове и зеленчуци и т.н./ .

Вероятно и по тази причина голямата част от населението – над 70%/ страда от “кисело настроение” / то като ядеш кисело зеле, туршии и меса, които отделят предостатъчно количество киселини/мазнини и се прибавят към и без това силно окислените ни клетки от липсата на основни вещества, идващи през светлината и слънцето как да си друг/ . Синдромът на “лошото време” или САР /т.н. сезонни афективни разстройства/ скапва най-семейната и изпълнена с празници част от годината.

Как да се справяме с липсата на настроение през този период?

✅ Приемете, че времето е такова, каквото е през зимата- студено, мрачно, тъмно, неуютно, снежно, мокро, сиво-бяло, хлъзгаво, ветровито.

– освен ако нямате абонамент за тропически остров или роднина да ви приюти за 3 месеца в някоя по-топла страна 😁

✅ Създайте си занимания и ритуали, които да ви “съживяват” и “стоплят” :

🔸️фитнес или спорт извън залата

🔸️пуснете си някой страхотен влогър, който ще ви заведе на Малдивите или на друго топло местенце под звуците на разтоварваща музика /гледайте половинката да е също в стаята…може да се запали за една незабравима ваканция/

🔸️пригответе си някое цветно, тропическо ястие с продукти, съдържащи витамин Д и серотонин

✅ в ядливите цветя също се съдържа витамин Д, затова използвам ядливи теменужки /има ги в доста вериги/ и не са само елемент от украсата, а истинска витаминозна мини-бомба

– храни, богати на витамин Д са: овесени ядки, ръж, риба сьомга и тон, сардини, портокалов сок, яйца, кисело мляко, млечни, тофу, гъби, соево мляко, бадеми, чушки жълти

Колкото по-шарена и разнородна по вкусове е закуската, толкова по-щедра ще е душата от към радостно настроение , а тялото ще благодари за полезните вещества, с които го дарявате.

Ето моите две предложения за сандвичи, богати на витамин Д с риба.

Сандвич – снакс от овесено-ръжен хляб с риба тон, сьомга, авокадо, червен лук, аспержи, цветни бейби чушки и ядливи цветя- теменужки. Основата на хляба е намазана с японска лека майонеза.

Сандвич-снакс от типов хляб с тарама за основа, карамбол, боровинки, цветни бейби чушки, див лук и няколко зрънца хайвер от сьомга / естествено рибено масло/ .


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: