Защо обичаме толкова лятото или три техники да се заредим с хормоните на щастието


Лятното слънцестоене е дълго чакано астрономическо събитие с огромен емоционален и психологически заряд за нас- българите. То е символ от дълбока древност до наши дни на нов жизнен цикъл, на съзидание, радост, топлина, безгрижие, купон, море, любов, благодат, пътувания, ваканция. Умореното ни тяло жадува за слънчеви ласки, които да го заредят с хормоните на щастието – толкова липсват те през половината от календарната година, нали? Душата ни търси простор и наситеност на цветовете, свобода и нови възможности за изява. Настроението ни рязко качва градусите в съзвучие с горещото време. Ето нашите изпитани три техники за зареждане със серотонин и допамин през летните месеци:

– Слънчев душ – излезте на терасата, на двора, на плажната ивица или просто отворете прозореца. Някои са ранобудни, други си поспиват, така че точен час за тази техника няма😁Отпуснете ръце надолу, погледнете по посока на слънцето и с бавни движения на ръцете опишете голям полукръг до височината на главата. Повторете с бавни движения дестина пъти като мислено обливате тялото си със слънчева светлина. Ще забелените, че след това се чувствате сити и витални.

– Хранене със слънчеви цветове – замисляли ли сте се кога точно в природата има най-много жълт цвят / цветя, плодове, зеленчуци /…От юни до септември, естествено. Жълтият цвят е отразяващ вълната на щастието, топлината в тялото, жизнеутвърждаващо начало и богатството. Затова се стремете във вашето седмично меню, особено в сряда, когато е вибрацията на жълтия цвят според цветното хранене, да имате поне три плода и зеленчуци, както и ядливи цветя и билки в гамата на жълтото. Това е естествен и най-траен начин в организма ви да имате запас от хормони на щастието.

– Зареждане със слънчева енергия на плажа или в планината – Ако сте на плажа изберете си час между 17 и 18 часа за тази техника, когато топлината и насищането на пясъка със слънчева енергия и топлина е най-балансирано. Легнете върху пясъка първо по гръб за 10 минуни и после повторете по корем. Техниката може да се практикува в планината при същия часови диапазон като намерите поляна, с преобладаващи жълти цветя и билки. Усещането за сливане със слънцето и природата ще освободят излишното натрупано напрежение от тялото и ще го заредят с нова положителна енергия.

Приятни летни занимания и емоции!


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: