Krabi 4 island tours Bulgaria

Тайланд – любимата екзотична дестинация на българите


Пукет през зимата или по-точно – през декември. Свежият аромат на цветя и плодове те посреща още с първите стъпки от самолета на летище Пукет. Ароматът се носи из цялото летище. Оглеждаш се и се чудиш дали не е от някого около теб, но осъзнаваш, че май дори служителите на летището са напарфюмирани така. Междувременно, приветлив и сърдечно усмихнат персонал те поздравява и съдейства, с каквото е необходимо.

Безсрамно евтините морски деликатеси като панирани или пържени кралски скариди, раци и други местни морски обитатели, съчетани със сладко-кисели сосове от различни плодове, или парещо чили, те карат да предизвикаш небцето си с нещо твърде непознато и необичайно. Традиционната салата с папая задължително трябва да се опита, а ако е в лютия си вариант, ще просълзи и най-смелия любител на лютото.

Местна бира 600мл, пържени кралски скариди в сос от тамаринд и сварен ориз вместо хляб, ще ви струват скромните 11лв. Ако сте късметлии, местните ще ви поднесат нарязани плодове за десерт като комплимент от заведението.

Засякох няколко български семейства, тръгнали на почивка в курорта и големи групи от рускоговорящи туристи. Очевидно Пукет е много популярно място сред руските туристи.

Пукет е дестинация, предлагаща възможност да се слееш с една тотално различна от българската култура. Да опиташ нестандартна тайландска храна, да се събуждаш от деликатните звуци на птички, насекоми и течаща вода, които засега само Ютуб ни ги предлага.

Идеално място да оставите частица от вас там и да запълните останалото с щастие и спокойствие за седмици напред.

А сега мъничко за Краби.

Краби – вълшебно място, където времето се движи със скорост, различна от тази на останалия свят.

Място, където преди обяд не можеш да седнеш да ядеш в ресторант, защото кухнята им започва да работи около 11. С мързелива усмивка сервитьорите ще те отпратят, ако не са подготвили ресторанта, без да се замислят колко биха спечелили от теб, ако се постараят да те задържат. Местните ще ти говорят на тайлански, ще ръкомахат и жестикулират, докато успеете да се разберете някакси на развален английски.

Простота, лекота, спокойствие и екзотика. Комбинация, която привлича туристи отвсякъде. Подобно на Пукет, Краби е любима дестинация на рускоговорящи, французи, унгарци, англичани, а също и на изненадващо голям брой българи.

Не пропускай разходка до различните островчета (4 Islands tour), на които частната ти лодка ще спира за колкото време пожелаеш. Така ще можете ти и приятелите ти да плувате в тюркоазеносините води около малки ненаселени плажове, да се припичате на палубата на лодката си или да се излежавате на отдалечен остров под звуците на вълни, птички и насекоми. За целта бъдете подготвени с тайлански бат в кеш, защото ще ви бъде твърде сложно да търсите компания, която има ПОС терминал. Туровете варират между 1000 и 3000 бата, в зависимост от това как се спазарите. Още един съвет – търсете си частна speed boat, с която можете да обиколите достатъчно места, без да бързате, и без да сядат непознати хора в лодката с вас. Ако изберете някой от туровете с кораби, които побират около 200-250 човека, подгответе се за доста интензивно и опасно пътешествие. Нашият кораб беше препълнен и за да стигаме до брега на островите, трябваше да се прекачваме на малки лодки, които отново препълваха с хора и на няколко пъти щяхме да се преобърнем. Момчетата-гидове бяха доста неопитни и нямаха особени познания за опазване на сигурността на пътниците. Така че, най-добрият случай е да си вземете нещо за хапване от Seven Eleven и да си платите за частен тур с персонален лодкар. Изживяването ще е незабравимо.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: