САР – простият отговор защо българите толкова обичат топлите дестинации


През цялата си практика на психолог се сблъсквах с огромните разлики в нагласите за живот на нас – българите и останалия свят. Този стремеж и копнеж на всички от децата, през тийнеджърите и активните българи, та до пенсионерите по лятото и морето все излизаше на преден план при терапевтичните сеанси, и откровени разговори.

Липсата на топлина, на усещане за безгрижие, на цветност, на свобода се засилват през есенно-зимния цикъл у 76% от населението показват част от последните изследвания и анкети. На тяхно място застава тъга, депресия, демотивираност, дори чувство за обреченост.

Дълги години го отдавах на особеностите в народо-психологията ни да виждаме първо негативните черти, да сме мнителни, лесно отписващи добрия край в едно начинание или зачеркващи хора, без да се задълбочим в опознаването им.

Пътуванията ми до далечни страни и запознанствата ми с много култури и народи обаче ме накара да погледна с други очи на вечно “мрънкащия” и разочарован до отчаяние българин.

Зад всяка реакция се крие мисъл и събитие, които са повод за оргеагирането. Нашето вродено безпокойство, тревожност за неясното бъдеще и желание да забегнем “на самотен остров” под палмите и жаркото слънце са всъщност напълно нормална физическа и психо-емоционална реакция на липсата на достатъчно светлина, топлина, цветове и свежа храна през зимния сезон. Това е вид временно неразположение, което си има име- САР.

Сезонното афективно разстройство (САР), известно още като сезонна депресия или сезонно разстройство на настроението, е точно онова, което мислите, че е, когато чуете наименованието му. Въпреки това, то невинаги се разпознава като разстройство от хората, които страдат от него. Те стават сякаш внезапно тъжни през определени периоди от годината (обикновено есента и зимата), без да знаят защо.

По отношение на това, което се случва в мозъка, според експертите в областта, мелатонинът и серотонинът (два хормона, които спомагат за регулирането на цикъла на съня, енергийните нива и настроението), могат да бъдат отговорни за факта, че се чувстваме по-апатични от обикновено.


Какви са симптомите?

1. Промени в настроението

2. Загуба на чувство за удоволствие

3. Понижени нива на енергия

4. Промени в диетата

5. Затруднения в концентрацията

6. Понижено желание за социализация

Как да дадем на тялото и душата липсващите й съставки за щастие, радост и пълноценен живот през зимата ще прочетете във втората част от темата.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: