Дюлите – тайната съставка за плодовитост и сила – част 4 – интересни факти


Днес ще споделя още любопитни истории и интересни рецепти, свързани с дюлата.

  1. Легенди, митове и предания за дюлите

ИСТОРИЯ НА ДЮЛЯТА според гърците

Дюлята е един от най-старите плодове. Неговата красота и сладък вкус са изкушавали мнозина в митове и религии. Дюлята често се свързва с гръцката богиня Афродита, богинята на любовта и красотата. Мнозина вярват, че златната ябълка, която Парис дава на Афродита в мита, изобщо не е ябълка, а дюля.

 Дюлята е била важна в древногръцките сватби поради връзката си с Афродита. Те подарявали дюлята на булката преди сватбата, за да им подслади дъха и я споделяли младоженците/ всъщност не е имало паста за зъби и ароматизатори за уста, а дюлята е използвана точно срещу лош дъх 😉/ . Какъв по-добър плод за благословение на булката и младоженеца от плода на богинята на любовта?

 Дюлята произхожда от Кидония на остров Крит / всъщност е от Иран и Кавказ 😁/ и там се е превърнала от свещен древногръцки плод в средиземноморския плод, който познаваме днес.

2. ЗАБАВНИ ФАКТИ за дюлите

– Дюлята расте повече от 4000 години в Азия Средиземноморието и на Балканския полуостров.

– Дюлята е широко разпространена в картини и рисунки в изгубения град Помпей, среща се в Иран в древни персийски артефакти, има я изобразена върху съдове за храна от тракийски светилища у нас и върху антични амфори в древна Елада.

– Средната продължителност на живота на дървото е 50 години, но в Иран през 2019 година учени откриват пра-родител дива дюля, която е на над 2000 години.

– Рекордът за най-голямата дюля в света е с тегло 2,7 кг  и има обиколка от 68 сантиметра.

3. Какво се готви с дюли в Иран и Кавказ

Като родни места на дюлите, жителите на тези две държави имат най-старите кулинарни традиции в приготвянето на “плодът на царете”, както са известни сред тях дюлите.

В Иран приложението в солени ястия е предимно във веган посока и е в салати, предястия и яхнии със сезонни зеленчуци.

В Кавказ и останалите републики в Абхазия дюлите се кобмбинират с пилешко, агнешко или говеждо месо

В Европа, предимно Англия и Франция рецептите с дюли, носят привкус от мароканската и алжирската кухни и са с някакъв вид боб.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: