Райската ябълка – уж я знаем, но не съвсем / 2 част – традиции по света и у нас/


Наименованията, под които е известна “райската ябълка” са японското “персимон” и гръцкото ” диоспирос” , които означава “свещен” , “божествен” . Това говори с каква символика е бил натоварен този плод в древността.

Китай и Япония са най-големите производители и износители в света. Бразилия е третата страна с принос към географията на този плод.

Двата най-разпространени варианта за съхранение в Азия са : сушени и мариновани /ферментирали/ като туршиите ни.

В България, купувайки си преди 2 години от пазара в Младост 3 кг райски ябълки , както всяка година за зимата, с изненада научих от продавача, че всъщност сам е производител и е от село Хрищени, в подножието на Средна гора, край Стара Загора.

Оказа се, че в тяхното село 140 семейства отглеждат от близо 80 години това прекрасно дърво. Почитта им има израз дори в събор – фестивал на Райската ябълка, който се провежда вече повече от 10 години, в средата на ноември. Заради Пандемията и здравните мерки последните две години се отлага. Не губя надежда, че през 2022 година ще отида и ще опитам от традиционната ракия от райски ябълки и сладкиши с този плод.

В следващ пост ще ви запозная с няколко страхотни рецепти, които включнат райските ябълки като продукт.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: