Проклятието на Минте да бъде вечно обичана от всички – любопитни факти за ментата – ЧАСТ 1


Историята на растението мента

Ментата или нане, е позната и описана от 328г. Местна за средиземноморския регион. Древногръцкият лекар Теофраст (371-287 г. пр.н.е.) е сред основателите на ботаническата наука. Той е автор на "De Causis Plantarium" („Етиология на растенията”) и "De Historia Plantarium" („История на растенията”). В книгите си, той е създал класификация на повече от 500 лечебни растения, сред които е и ментата.

Използвана за лечение на кожни заболявания от древните римляни и в погребалните обреди от гърците, добре познатата билка получава английското си име от древногръцката митична речна нимфа, Minthe. Тя живеела в река Коцит,била привлекателна и изкусителна. Минте е наказана за опит да съблазни и отдели Хадес от неговата царица Персефона. Персефона превърнала Минте в растение, така че всички да ходят по нея, смазвайки я под краката завинаги. Хадес, който се влюбил в Минте, не успя да отмени проклятието и в изкупление й дал остър и сладък аромат, за да я обичат и тачат всички.

Посипването с ментови листа на балните зали, преди танците на знатните гости в Древен Рим и в Европа през Ренесанса е било практика.
Забавни факти за ментата

- Както прясна, така и изсушена мента заемат видно място в рецептите в Apicius, древна римска готварска книга. Нашият фаворит е за варен щраус с мента, кимион, праз, фурми и мед.

- Древноегипетският папирус на Еберс, медицински текст, който датира от около 1550 г. пр.н.е., споменава мента няколко пъти като лекарство за различни заболявания, включително коремни проблеми.

- Според Изследователския съвет на индустрията за мента, 45 процента от маслото от мента и мента, произведени в САЩ, се използва за овкусяване на дъвки, а в редица ресторанти по света със сметката се поднася и ментова дъвка.

- по света съществуват над 600 разновидности и производни на растението, а основните видове са 18.

Екология и производството на мента

Ментовото масло, съставка в толкова много бонбони, дъвки и тоалетни принадлежности, е едно от тези, които участват интензивно в производството на парникови газове, тъй като маслото се извлича с помощта на пара, която, разбира се, трябва да се нагрява.

В допълнение, производството на ментово масло създава необходимост от интензивна употреба на инсектициди, хербициди и химически торове, тъй като всяка вариация в отглеждането на ментови растения и прибраната мента (включително фалшифициране с плевели) може да повлияе на качеството на произведеното ментово масло, което от своя страна се отразява на цената на маслото за производителите на мента.

Щадящият природата и климата вариант е домашното отглеждане на собствена (без пестициди) мента в саксии .


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: