Песто с мента


Всеки народ си има своята “разядка” ; своята “лютеница”; своето “сосче” или “топеница”…Те са с различни текстури, от различни съставки, но винаги са свежи, с ярки цветове и силно изразени вкусове, от които ни се дояжда и все не ни стига.

Днес ще представя моята интерпретация на ментово песто/сос.

Когато за първи път опитах “чътни” с мента бе в индийски ресторант. Купих си веднага книга с аюрдевически рецепти и се запалих по импровизации с тази любима билка и подправка.

Особенностите на индийското чътни бяха използването на кимион /семена/, кориандър и кисело мляко.

След години в Италия в магазин видях песто от мента и нямаше как да не опитам. В Гърция също ни сервираха към агнешкото подобен сос. Приятели ми подариха английския вариант за ментов гурме сос към дивечово.

Така с достатъчно опит и хъс по темата започнах да правя често мое ментово песто. Често сменях съставките му/ без ментата 😉 / според това какво имам под ръка. Ядките са ту кедрови, ту лешници, ту орехи, ту бадеми. Слагала съм от страхотното “Зелено сирене” от село Черни Вит или от биволския кашкавал на ферма “Сламена” за повече плътност. Добавяла съм катък или цедено мляко. Добавяла съм спанак или тученица към ментата. Въпрос на творческо начало и вдъхновение е по принцип готвенето в моята кухня. И винаги има “мои” хрумки, които да внесат енергия и екзотика във вече познатите ни вкусове.

Необходими базови продукти:

– връзка свежа мента /аз комбинирам 3 вида мента/

– 30 гр. ядки / кедрови/

– 1 чесънче

– 1/4 глава червен лук

– 1/2 лимон /сокът/

– зехтин, сол, черен пипер и малко вода

Пасирате всички продукти и сервирате към препечен хляб, меса, риба, паста.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: