Проклятието на Минте да бъде вечно обичана от всички – любопитни факти за ментата част 2 /за женската красота и приложението й в психологията при депресия/


Когато чуем за ментата основното, което знаем е, че е полезна; че обичаме ментов чай и дъвки; че готвим с нея.

А същата тази мента има едни много активни лечебни свойства, които са в помощ на женската красота и финес. И всеки сам може в домашни условия да ги прилага. Кои са те :

1. Топи излишните килограми

– Ментата е особено предпочитана билка от хора, които имат проблеми с излишните килограми. Нейните ефекти са да подтиска апетита, да пречиства свободните радикали и да тонизира тялото. Въпреки тези ползи, за още по-силен ефект, е най-добре приемът на екстракт от билката или под формата на чай, да се съчетава с физическа активност и балансирано меню.

2. Помага срещу силно окосмяване

– След много изследвания на ментата турски учени открили неочаквано едно ново нейно свойство – намаляване на окосмяването по тялото. За съжаление, около 5% от жените се оплакват от хирзутизъм. Това е състояние на прекалено окосмяване от „мъжки тип“  и засяга областта на брадата, горната устна (в някои случай стига чак до под ушите), ареолите на гърдите, коремната област, гърба, бедрата, пръстите на ръцете. Хирзутизмът е свързан с високите нива на тестостерон в организма. Приемът на мента екстракт или чай регулира нивата на хормона и подтиска прекомерното окосмяване при жените. Изследванията показват, че ефектът е много бърз.

3. Мигрената и депресията бягат от ментата

– Всеизвестни са лечебните сили на свежо ухаещата мента при възбудена нервна система. Прекалено много стрес, липса на достатъчно качествена храна, качествена почивка, както и намалена физическа активност, възбуждат нервната система и човек „започва да го гони нервата“ и да ни “стяга главата”. Ментата е отличен помощник за овладяване на свръхактивността на нервите. Малко известен факт е, че ментата има по-добър и силен ефект, ако се взима отделно от други билки.

Във всеки дом може да има по една саксийка с домашно засадена мента; или да съберете през лятото букет от тази билка и да го изсушите за чай; или да си купите екстракт от мента за аромотерапия. Природата ни е дала решения за всеки проблем, стига да поискаме да ги открием.

Верни на себе си и на дългогодишния опит в съчетаването на традиционни конвенционални методи за облекчаване на временните психо-емоционални неразположения / като емоционална психотерапия, психо-драма, НЛП / с холистичните / арт-терапия; цветотерапия; аромотерапия; лечение с билки/ споделяме нашата техника, с която гоним депресията :

МЕНТОВ ОБЛАК

Седнете на вашето любимо място в къщи, в компанията на чаша ароматен ментов чай, или с ароматни ментолови пръчици, или свещи с този аромат. Ако пък си намерете своето кътче за релакс навън, сред природата в сезона на билките от месец май до септември , то нека е сред някоя дъхава ментова туфа.

Затворете очи и си представете как потъвате в зелено-лилав облак с ментов аромат. Тъмно-зеленият цвят /листата и стеблата на ментата/ в психологията е лечител на депресии, силна умора, сетивни недостици и главоболие, а лилавият /който е цветчето на ментата/ – повишава самочувствието и увереността . Колкото по-образно и детайлно визуализирате цвят, аромат и цялостното усещане на ментата, толкова по-топло, спокойно и отпускащо ще става и тялото, и душата ви. Всеки има различни възможности за концентрация , визуализация и тактилни усещания, затова практиката може да трае от 5 до 20 минути, докато почувствате ефекта.

Приятна практика !


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: