Дюлите – забравената тайна съставка за плодовитост и сила – част 3 – лек с дюли


За лечебните свойства на яркожълтите дюли се знае много, а от дълбока древност /преди 4 000 години/ ударението е върху приложението им при срив на имунната система, кашлица и белодробни възпаления, висока температура, разстройство и стомашно-чревни неразположения.

Аз обаче ще ви запозная с две от полезните свойства на дюлите, за които се знае и пише сравнително от скоро.

Ракът и дюлите

За взаимовръзката между ракът и дюлите се заговори в края на 2015 година, когато в търсене на лек срещу вече пандемичните размери на разпространение на тази болест сред главно модерните и активни европейки и американки между 35 и 55 години, учените откриват, че в семената се съдържа витамин B17, познат още под името лаетрил или амигдалин. Този витамин най-често се среща при дивите плодове за разлика от култивираните, които консумираме ние. При тях той е успял да се съхрани, но в семената. Лаетрилът (комплесно цианово съединение, което подобно на витамин B12 също има ниска токсичност и съдържа цианов радикал) притежава уникални антиракови свойства. Антиоксидантите, съдържащи се в дюлята, са истинска помощ в борбата срещу заболяване от рак. Фенолите и фитонутриентите в този прекрасен плод противодействат на окислителните процеси. Свободните радикали в организма са основните причинители на злокачествено изменение в клетките.

Наличието на витамините от комплекс В /В6, В12, В17/ при дюлите може да бъде основание те да станат част от менюто в превенцията срещу рака. Сурови, сушени, на сок, смути или леко ферментирали в туршия, печени или на компот – изборът е наш.

Дюлите и психичните разстройства

Да, още в древен Рим и Елада лечителите са използвали дюлата, за да подобряват психичното здраве. Бащата на медицината Хипократ я назовава като източник на вещества, успокояващи нервната система.

Високите нива на калий в дюлите допринасят за регулиране на високото кръвно налягане. Калият е един от най-важните минерали в тялото, който има специфично значение за нивата на кръвното налягане. Той предизвиква отпускане на кръвоносните съдове, което спомага за по-лесното преминаване на кръвта през тях и така спада напрежението в тялото и човек овладява чувството за тревожност и напрегнатост.

Плодовете с жълт цвят в кората са носители на хормоните на щастието. Достатъчни са само няколко минути съзерцаване на “медените ябълки”, както са били наричани дюлите в миналото и нашето настроение рязко ще се подобри, несъзнателно ще се усмихнем, а по тялото ни ще се разлее топлина.

Опитайте сами тази проста техника от цветотерапията и работата с жълтия цвят, за да усетите сами ползата. Съчетайте с някоя рецепта по избор, в която има дюли и ще постигнете ефекта на “здравата психика”.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: