Сандвичът на джентълмените


Любимият Френски сандвич със сирене стана на 111 години

Какво е Крок Мосю ли? Буквално означава "хапване за господа", а иначе това е най-известният вариант за сандвич, който всеки обича и умее сам да си приготвя в къщи. Можете да намерите Croque Monsieur в почти всички менюта на френски бистра или кафенета; това е френската версия на препечено сирене. Обикновено се сервира с чипс или салата, тя е основна част от френската кухня за бързо хранене и е вкусна. Ето нашия кратък преглед на всичко, което трябва да знаете за него.

– Сервиран за първи път в Парижко кафене през 1910 г.

– ” Презентиран” от Марсел Пруст през 1918г. в негово произведение

– Той е направен от прости съставки, които се срещат във всеки френски дом; хляб, сирене и шунка. Хлябът обикновено е по-сладка версия на обикновения хляб, малко като бриош („pain de mie“). Понякога може да се потопи в яйце, преди да се пече на скара, въпреки че много домакинства го правят само с обикновен нарязан хляб. Винаги трябва да е бял хляб – така че внимавайте, ястието не е особено здравословно или с ниско съдържание на мазнини 🙂

– Обикновено сиренето е Грюйер или Ементал, въпреки че често се използва Comte (което е по-скоро повсеместно френско сирене и е основен продукт на много френски хладилници). Сиренето обикновено се поставя отгоре, както и отвътре и след това сандвичът се пече или пържи, така че сиренето се разтопи и хлябът стане малко коричка.

– Понякога ресторантите добавят сос бешамел, за да придадат допълнителен вкус. Бешамелът е в основата на много френски сосове. Направено от мляко, мазнина и брашно, се смесва и се излива отгоре.

– За да не си помислите, че едната половина от човечеството е дискриминирана има още две вариации:

а) отгоре се добавя яйце, образувайки „Croque Madame“/ крок мадам/ Предполага се, че името е свързано с женска шапка и е станало често срещано през 60-те години на миналия век.

б) „Croque Mademoiselle“/ крок госпожице/ е много по-рядка вегетарианска версия, без шунката и с краставица и див лук. Вариации се предлагат с гъби, тиквички, патладжани, чушки.

Същото ястие може да се намери в почти всяка друга страна. В Англия това е препечен хляб или Welsh Rarebit. В Холандия това е тости, в САЩ го наричат Монте Кристо, а в Каталуния е известно като бикини. Вкусно е, независимо от името.

В нашите традиции това е хляб със сирене и сланина / в добавка с лук; домат; краставици или орехи според региона/.

Съществува и сладък вариант на този сандвич, който може да бъде с извара и плодове. В следващ пост може да прочетете някои от моите рецепти на тема ” Мосю Крок”, които са лесни, бързи, не изискват специални умения, нито скъпи продукти, за да зарадвате себе си и семейството с нещо топло, вкусно и любимо за закуска.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: