Овесена каша с райски ябълки и куркума


Каша! И то овесена е нещото, което всеки уважаващ себе си диетолог, нутриционист, фитнес-инструктор, психолог или треньор на успешни личности/ а и още редица експерти в сферата на здравословното хранене / ще ни препоръчат .

Било то, защото сме качили излишни килограми; или сме изкарали тежко заболяване и е нужно възстановяване; или защото изборът ни да живеем здравословно не е мода, а осъзнат избор.

Признавам си, че не съм фен за закуска да ям каша …Навиците ми от дете са формирани и клонят към домашно приготвени тестени изделия. Кашата влезе в менюто ми след около 30 години, когато осмислих нуждата на тялото ми от повече фибри . А и заради диагнозата ” рак” , която ми бе поставена.

Обичам разнообразието в храненето и затова съвсем целенасочено се интересувам и изпробвам всякакви рецепти от всички държави и народи. Стремя се техните идеи да бъдат адаптирани към родните вкусове, продукти и традиции. Всъщност българинът е консервативен и трудно може да бъде накаран да експериментира. При пътуванията ми в чужбина съм се нагледала на този чисто нашенски феномен, но на темата ще посветя друг пост.

Да се върнем към кашата. Към овесената каша в оригиналната рецепта на американската диетоложка Маккел добавих и пресовани ядки от елда. Пропуснах джинджифила, а на негово място добавих домашен сушен кокос. Вместо кумкуат / които трудно се намират у нас и са скъпи/ използвах мандарини,.

А кашата ме впечатли най-вече заради РАЙСКАТА ЯБЪЛКА. Толкова малко приложения има тя поне в европейската кухня, а у нас тя е буквално силно подценена. Има вид на домат, но оранжев и богат сладък вкус като фурми.

Нужни продукти:

– 1 к.ч. смес от овесени ядки и пресована елда

– 1 к.ч. сок от мандарини

– 1 с.л. кокосово масло

– 1 узряла райска ябълка / само вътрешността й и внимавайте за семките ако е от този сорт/

– кокосов чипс или стърготини ако нямате домашен сушен

– 1/2 ч.л. куркума

Начин на приготвяне: В блендер смесвам всички съставки, заедно със сока от мандарините. Ако ви е по-гъсто добавете малко топла вода.

Кашата е веган, но ако обичате може да добавите растително мляко / кокосово би било супер/ .


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: