Sladuk-koren

Женско биле или сладък корен – един полезен подсладител


Използването на захар и различни нейни заместители с цел подслаждане в хранително-вкусовия отрасъл е доста чувствителна тема в съвременния свят. Стремежът към по-здравословен начин на живот и по-малко натоварване на организма ни с ненужни елементи поражда много спорове за това колко захар има в любими наши шоколади, газирани напитки, натурални сокове, десерти и прочие. Повечето от изследванията заклеймяват захарта, като напълно вредна за нашия организъм, предизвикваща пристрастяване и тежки дългосрочни повреди върху дадени органи. Ако и Вие търсите начини да намалите захарта, която поемате с дневния си прием, този текст ще бъде интересен за Вас.

Женското биле, познато още с името сладник или сладък корен, е растение-билка, което се среща в Близкия Изток и най-вече в Южна Европа. Изпозва се в много народни медицини – индийска, китайска, арабска.

Използва се и в нашата народната медицина, под формата на запарки от корена или в комбинации с различни билки:

• Повишава кръвното налягане, поради наличието на глициризинова киселина

• Лекува поликистозни яйчници – помага за понижаването на серумните нива на тестостерона и има добри антиоксидантни свойства

• Приема се при язва или терапевтично – предпазва от образуването на язва

• Пие се при нередовен цикъл, ПМС – съдържа фитоестрогени, които облекчават симптомите

• Пие се при кашлица, бронхит и бронхиален задух

• Помага при пресипнал и дрезгав глас, стимулира отхрачването

• В комбинация с овчарска торбичка се прилага при задух, запек и трудно уриниране

• Бори песъчинки и камъни в бъбреците

• Повишава имунитета

Освен всички тези полезни свойства, нека се върнем към основната тема, а именно коренът на женското биле – като подсладител. Той съдържа 6-12% глициризин, на който се дължи сладкия вкус на корена и лечебното му действие. В него са открити още редица вещества като флавоноиди, глюкоза, захароза, манитол, скорбяла /25-30%/. Той няма мирис и е около 50 пъти по-сладък от захарта.

Сладкият корен намира приложение във връзка с наличните си съставки и в хранителната, питейната, сладкарската, бояджийската промишленост. Ситно стрит фин прах от сладкия корен — т.нар. pulvis Liquiritiae, се използва и досега широко във фармацевтичната промишленост и практика за подобряване вкуса на лекарствените средства.

На пазара се среща цял корен – белен и небелен, корен насипно, сироп от женско биле, лакриц на прах и други.

Интересен факт е, че в Китай сушените корени се дъвчат като бонбони, дават ги на децата за стимулиране “растежа на мускулите”.

Течният екстракт се прави от сока на парчета корени, поставени в равен на тях обем вода, които се разтварят бавно, за да се получи силен екстракт, който може да се използва като отвара, тинктура или сироп.

В България сладкият корен не е популярен в рецепти, но през 2020 година вече можем смело да експериментираме с билките и в готвенето.

Препоръчва се 2 с.л настърган сладък корен да се варят в около 500мл вода. Така се прави запарката за чай, която се пие по 2-3-4 пъти дневно, в зависимост от състоянието, с което искате да лекувате. Ако искате да използвате течността като заместител на захар, можете да варите в нея ориз (за мляко с ориз и без никаква захар), като част от заливката за макарони на фурна, като подслаждащ сироп за лимонади, коктейли и т.н.

По този начин ще остави много приятен сладък оттенък в гърлото Ви, освен това ще сте сготвили с полезна билка, и ще се възползвате от благоприятния ефект на естествения подсладител.

Разбира се, не прекалявайте с използването на корена, тъй като и той си има своите противопоказания, ако се приема в твърде големи количества. Препоръчително е до 100гр дневно от корена, а безопасното количество глициризин е до 500 мг дневно. При контролирано използване, женското биле помага като деуретик, но в неконтролирани количества предизвиква задържане на течности, високо кръвно налягане, чувство за отпадналост,  противопоказен е и при бременност.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: