Две предложения за консервиране на грозде и праскови в домашни условия


Обичам вкуса и ароматите на лятото и винаги търся форми и начини за тяхното по-дълготрайно съхраняване в домашни условия. Традиционните рецепти за компоти превръщам в цветно и ароматно преживяване, което разнообразява познатите ни вкусове.

Компот от бяло грозде без семки, ароматни дребни праскови и розмарин е нещо сравнително ново като идея.

– гроздето е българско, сорт без семки, със силен аромат и месеста част, което не беля

⚠️ полезните свойства на този плод се съдържат 70% в ципата и семките му и ако избягваме тяхната консумация, то тогава поглъщаме само плодова захар, която на по-късен етап е повод за висока захар/

– прасковите са от дребните, също с повече аромат и месести, не воднисти

– розмарин за етерични масла и повече естрогени през зимата

✅ розмаринът е подходящ не само като подправка към картофи и меса, но и за добавка в много сокове, лимонади, десерти и работа с плодове като цяло, заради многото полезни свойства и наситения си тъмнозелен цвят

Компотите подготвям в малки буркани 330мл, защото така се изяжда, без да престоява в хладилника с дни 🙂 . През септември плодовете съдържат голямо количество естествени захари и затова слагам символично 1/2ч.л. захар /мед/ на всеки буркан.

⚠️ Заливам с гореща вода, без да варя вторично бурканите. При допълнителното заваряване на консервите се губят витамините и полезните свойства на продуктите, както и се отделят вещества, заради които в организма ни се трупат токсини, които водят до онкологични заболявания. Ако използвате нови буркани и капачки, водата за заливане е била завряла, то процесът на естествено вакуумиране е траен. Всички мои консерви не са стерилизирани втори път.

Сок от тъмно грозде, праскови и розмарин

Използвам тъмен, дребен и стар сорт българско грозде, което не е пръскано никога. Има силен аромат, кисел вкус и ярък цвят на сока. Изстистквам с ръце измитото грозде, което е 3кг. Остава около 1л сок.

Комбинирам го със сладки и воднисти праскови 1 кг , които пасирам, за да използвам и пулпата за сгъстяване.

Прецеждам през цедка или ситен гевгир, за да остане плътен и хомогенен сок.

Слагам го в съд, за да заври. Първите 10 минути се отпенва и тогава поставям 2 клонки пресен розмарин и 2 с.л. мед. Варя още 10 минути и веднага насипвам горещата течност в бутилки с винт. Сокът е бистър и със силен аромат. Съхранява се на хладно и тъмно място до 1 година, без да променя вкусовите си качества.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: