Домашен протеинов хляб в зелено


С настъпването на Новата 2022 година сме на прага на нова празна страница от нашия живот, която ни предстои сами да напишем. Лично аз вярвам в свободната човешка воля и нейната сила да променя Съдбата щом се живее в осъзнатост и смисленост. Затова и в моите идеи за рецепти винаги присъства елемент на “лично творчество”.

За различните видове хляб и хлебни изделия имам много статии в блога, защото този елемент присъства като първи в менюто на всички народи в човешката история от пра-времена. Нито формата; нито съставките; нито размерите му имат значение пред неговата дълбока същност- да дарява живот и да е символ на плодородие.

Започнах годината с мисъл за зелено, пречистващо и свежо начало, затова избрах зелени продукти за моя “ЗЕЛЕН” хляб. Ноооо… без да се ограничавам в рамките на модните нотки в здравословното хранене, които се наложиха през последните години в хранителните ни навици, особено при по-младите възрастови групи.

Детоксикирането може да е успешен процес без лишения и с всички видове продукти, стига да са правилно подбрани като комбинации; технологично точно обработени и консумирани в малки количества.

Продукти:

400 гр. първокласно бяло брашно

100 гр. брашно от шамфъстък

50 мл прясно мляко

70 мл хладка вода

1 яйце

2 с.л. зехтин

1 п. свежа мая

щипка сол

щипка захар

1/2 добре узряло авокадо малък размер

шепа рукола

шепа градинска салата

шепа спанак

7 гр. протеин /по ваш избор какъв да е/ или 1 с.л.

шепа печен шамфъстък на ситно

шепа кедрови ядки

Начин на приготвяне:

1. Замесете тесто от пресятото брашно, яйце, зехтин, добре шупналата мая в млякото и хладката вода. Оставете го да започне процес на набухване за 20 мин. като го покриете с кърпа на топло място.

2. От руколата, авокадото, градинската салата, спанака, протеина, 20-30 мл.вода и малко сол пюрирайте / пасирайте еднородна смес. Слагам ги сурови и добре измити, без да бъдат бланширани или обработени по друг термичен начин.

3. Към тестото добавете брашното от шамфъстък, пюрираната зелена смес и една част от ядките. Оставете си 1 с.л. от сместта и малко ядки да украса на вече готовия хляб.

4. Намесете добре тестото втори път с всички съставки/ възможно е да се наложи добавяне на 1-2 с.л.брашно, заради воднистостта на пюрето и допълнителната доза мазност от авокадото/ , за да се смесят и стане еднородно зелено тесто. Оставете още 20 мин.да втаса.

5.Печете 25-30 мин. в предварително загрята на 180 гр.фурна. 5 минути преди да извадите хляба , намажете коричката с останалото зелено пюре и наръсете с ядки, за да се запекат за повече хрупкавост.

Ако всички стъпки са изпълнени правилно се получава бухнал, въздушен, лек и много вкусен зелен хляб.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: