Фермерска салата с ядливи цветя в портокалова кошничка


Тази цветна и много вкусна салата пленява със своята ефектност и простота.

Продуктите за нея са от двора и съм щастлива, че в средата на ноември, на 7° все още има от любимите ми за готвене ядливи цветя- горски теменужки, иглика, латинки. Различните ярки цветове сгряват в студеното време и ни карат да се усмихнем. А свежите им и пикантни нотки спомнят на небцето ни какво е наситен вкус на “зелено”.

В оранжерията има късно насадени чери домати, див лук, бейби цвекло, спанак и рукола, както и тученица, репички, чесън и червен лук. Всяка година садя три реколти от ранна пролет до късна зима. Тази е последната и винаги изненадвам любимите хора за Коледа и Нова година с нещо свежо и домашно на масата.

Хубавото на честите пътувания извън България са, че всеки път носим по нещо, купено от фермери директно от двора или градината им. Тази седмица бяхме до Солун и от един типичен грък-фермер с красива малка градина в покрайнините на града купихме портокали, лимони и мандарини, които той набра пред нас, нетретирани и свежи, с много ароматни листа и дръжки за по-голяма трайност. Ето защо тази салата я поднасям в дъхави кошнички от вече изядените портокали, а съставките овкусявам с пресен портокалов сок.

Кълновете от зелено бобче мунг са нещо, което от години си приготвяме сами, а как точно стават може да прочетете в блога в отделна статия.

Необходими продукти:

– 100гр. чери домати

– 2-3 стръка див лук

– шепа листа от бейби цвекло и спанак

– шепа листа от рукола

– шепа покълнал боб мунг

– 50 гр. червено зеле

За дресинга :

– 1 цял портокал за сок

– сол, зехтин

– 1/2с.л.мед

– 1/2ч.л.горчица

За декорация:

– кошнички от портокали за купички

– шепа ядливи пресни цветя – иглика, латинки, теменужки

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се слагат всички продукти / доматите , зелето и лука се нарязват/ и се заливат с дресинга. Салатата престоява 30 минути, за да се овкуси всичко добре и след това се насипва в кошничките като добавяте и ядливите цветя.

Лесна здравословна салата с пресни екологични продукти и с гурме визия.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: