Opera Sydney

Два дни в Сидни – какво трябва да знаете за Австралия


Сидни – развит, модерен, приятелски и в крак с тенденциите. Хората се усмихват едни на друг, дават си път, помагат на непознати в нужда. Тук на пръв поглед изглежда, че много лесно можеш да завържеш нови контакти, дори и да си дошъл сам.

Това място е подходящо за хората на днешно време – толерантна среда, приемат те какъвто и да си, независимо от външен вид, сексуална ориентация или националност. Голяма част от популярните дестинации и също така транспортът е пригоден за инвалиди, трудноподвижни хора, в магазините и ресторантите се предлагат безглутенови храни, веган, вегетариански и какви ли не още видове здравословни храни. Супермаркетите са заредени с висококачествена стока на много достъпна цена – почти всичко е огранично, био, без захар, без излишни оцветители, аромати и т.н. Една салата плюс чаша розе в кафенето точно до известната Опера струват 22 и 10 долара, а салата в супермаркета струва около 15 – което прави достъпни за обяд дори скъпите, популярни заведения.

Транспортът е много удобен и лесен за ориентиране. Има single tickets, също и Opal card, която е с първоначален депозит 20$. Винаги може да платите на машините с карта, а в повечето станции има и банкомат, или малко магазинче, в което също продават Opal картите. Влаковете и автобусите са чисти и модерни. Ако имате безконтактна банкова карта, можете да я доближавате и нея до устройствата в транспорта. За сумата пише, че колкото повече я използвате, толкова по-изгодно е, защото устройствата я разпознават. Не мога да кажа колко ми излезе пътуването с единия автобус, тъй като в последствие нямах никаква начислена транзакция, когато проверих няколко дена след това.

Градският транспорт е много подходящо средство за превозване, такситата са малко по-скъпи, също има и Убър.

Сидни е един от малкото големи градове, в които не забелязах по земята почти никъде изхвърлени пластмасови бутилки или опаковки. Плажът Бондай/Бонди също беше много чист откъм пластмаса. За разлика от други места по света, в Сидни има табели, в които пише „Изхвърляйте боклука си там, където му е мястото“, което говори достатъчно за културата на австралииците и фактът, че очевидно знаят къде му е мястото. В супермаркета е препоръчително да си носите своя торбичка, която касиерите поставят на едни закачални и я пълнят с продуктите ви.

Ако пътувате към Австралия, забравете да внасяте нещо за ядене в държавата. Всякакъв вид продукти като зеленчуци, плодове, ядки, месо, млечни ще Ви струват солена глоба, а дори и да имате обувки с кален грайфер, може да Ви направят проблем при евентуална проверка на багажа. В Австралия има всичко, което Ви е необходимо, водата от чешмата също е питейна, така че взимайте само приключенското си настроение и се подгответе за дълъг, близо 20-часов престой във въздуха с 1 прекачване от София до Сидни.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: