Червена детелина – неподозираните ползи от един обикновен “бурен”


Червена детелина, ливадна детелина или Trifolium pratense, е едно от растенията, които бихме сметнали за поредния бурен, който расте навсякъде и не ни носи никакви ползи, освен като фураж за добитък и храна за пчелите. Всъщност не е съвсем така.

Червената детелина е силно разпространено ливадно цвете на територията на нашата страна, което има редица лечебни приложения. Среща се в Европа, Азия и Северна Америка. Цъфти от май месец до късното лято.

Ирландците я пият като чай срещу простудни заболявания, а китайците – под формата на тоник. Има външно (кремове, мехлеми) и вътрешно приложение (чай, таблетки, тинктура).

Растението съдържа антиоксиданти и минерали, сред които калий, желязо, фосфор, магнезий, мед и хром. Към тях добавяме и витамините В3 и C, както и салициловата, кумариновата и кофеиновата киселина.

Червената детелина е сред най-потентните познати източници на изофлавони (вещества от групата на растителните естрогени), като се отличава особено с високо съдържание на конкретен естрогенен биофлавоноид, известен като биоханин А, който може да се конвертира в тялото като соев изофлавон. Изофлавоните подпомагат поддържането на по-високи нива на естроген при жените над 40-годишна възраст и се грижат за естествения хормонален баланс по време на и след менопаузата.

Най-високите концентрации на биофлавоноиди са в корените и листата на растението, но не и в цветовете. Концентрацията на биофлавоноиди е както следва: в цветовете до 0.633%, в стеблото до 1.85%, в корените до 2.85%, в листата до 2.27%.

В статията ще прочетете най-често срещаното приложение на червената детелина, като съм спестила недоказани ефекти и други преувеличени митове за билката. Информация е търсена в статии, дискусионни форуми и блогове, в които различни хора са пиели от билката и са споделяли ефекта от нея.

Приложение: Женска билка, подходяща за женските полови хормони. Препоръчва се прием при менопауза, също за увеличаване на естрогена, както и за потискане на тревожността. Значително подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Подобрява текстурата и влажността на кожата. Червената детелина подобрява визуално-пространственото разсъждение, но потиска краткосрочната памет.

Червената детелина и лененото семе намаляват при 70% от жените в пременопауза и климактериум горещите вълни и изпотяването и при 50 на сто безпокойството и нарушенията на съня. Това коментира ендокринологът проф. Лидия Коева по повод националната кампания за безплатни консултации на жени в менопауза. Сред основните симптоми на настъпващият климакс са и нощно събуждане и безпричинна раздразнителност. Билката е използвана и при лечение на миоматозен възел.

Активните съставки в червената детелина активират естрогеновите рецептори и имат силна естрогенова активност в човешкото тяло. Поради това доста жени споделят, че има ефект върху уголемяването на бюста.

При болки в стомаха, Ванга съветва да се сдъвква всеки ден по 1 листенце от червена детелина. Гълта се само сокът.

При умора, изтощение и успокояване на нервите. Червената детелина пречиства кръвта (увеличава отделянето на урина и слуз, стимулира производството на жлъчка) , тонизира мускулатурата на кръвоносните съдове, понижава
кръвното налягане. Ливадната детелина спомага за оздравяването при простудни заболявания, бронхит, кашлица, пресипналост.
Също може да има благоприятен ефект върху пикочно-половата система – пречиства бъбреците, облекчава менопаузата, помага при бяло течение.


Странични ефекти: Приемането на червена детелина в умерени дози не би имало сериозни противопоказания, нито би довело до натравяне на организма. Много рядко могат да се проявят някои типични странични ефекти като гадене, главоболие, мускулни болки и зачервявания по кожата.

Червената детелина се счита за безопасна за прием от бременни и кърмещи, но в ниски дози, и поради влиянието си върху хормоните се препоръчва задължителна консултация с наблюдаващия лекар.

Червена детелина прием не е желателно да се комбинира с чесън, аспирин, витамин Е, джинджифил, и гинко билоба.

При някои болестни състояния, които са зависими от хормоните, е препоръчително да се избягва прием на червена детелина. Такива състояния са рак на гърдата, рак на матката, ендометриоза и маточни фиброиди. В тези ситуации могат да се получат усложнения от по-високите нива на естроген.


Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: