Оризов пудинг с акация и малини


Истината е, че не харесвам ориз в десерт. Стари спомени от детската градина и едно мляко с ориз и канела, което така и не можа да ме спечели. И всеки път оставах да си го дояждам сама, докато другите играеха в двора.

Ноооо това се промени през последните години при срещите ми с арабската и азиатската кухни, където доста десерти са смесица от ориз, мляко и пресни плодове с екзотични сиропи.

В отделен пост ще ви разкажа за тези вкусови преживявания, а сега моята рецепта за оризов пудинг с акация и малини.

Жасминов ориз, оризово или пшеничен нишесте, домашен сироп от акация, растително мляко по избор, малини, мента и пресни цветчета акация

Защо жасминов ориз? Ароматен и бързо увиращ е.

Защо варя ориза в растително мляко? Прекаляването с тежки и трудни за обработка от тялото, особено през горещите летни дни, млечни от животински произход ме карат да готвя с растителни млека. Аз харесвам овесено, кокосово, оризово, орехово. А вие?

Защо нишестето е пшеничено или оризово, а не някой друг вид? По-полезно и с повече интензитет на вкуса.

Оризовият Пудинг се приготвя като рецепта за обикновен пудинг, но към растителното мляко добавям и 50мл гъст домашен сироп от акация.

Преди да се поднесе, украсен с малини, ядливите цветчета на бяла акация и прясна мента, обилно сиропирате с вече познатия ви акациев сироп .

Захар? Не видяхте никъде в рецептата захар, защото тя е в сиропа, който е приготвен с равни части палмова, кафява и бяла захар и е достатъчно сладък. А в добре узрелите малини плодовата захар също ще придаде леки сладки нотки.

Хармония и вкус, лек и цветен десерт

Всички права запазени! 2021.

Последвайте ни: